Zelfgemaakte speltpasta met tomaten, paddenstoelen en coppa

Ingrediënten

 • 1 bot waterkers
 • 16 sneetjes coppa
 • eventueel 2 el gepelde pompoenpitten

voor de pasta

Voor de tomatensaus

Sofie leert Kate Ryan zelf pasta maken. Geen tijd om zelf pasta maken? Gebruik dan kant-en-klare spelt- of gewone pasta en kook volgens de verpakking. Coppa kan je eventueel vervangen door Parmaham. 

Wijntip van Sofie: ‘Collection Giovanni Righetti’, Valpolicella, 2013. 

Veggietip: vervang de coppa door bijvoorbeeld geitenkaas. 

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Italiaans
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Begin met het maken van de pasta. Doe de bloem, een ei en 1 eetlepel olijfolie in een cutter met een snuifje zout. Cutter. Voeg nog een paar lepels olijfolie, een klein scheutje water en eventueel een eitje toe. Het deeg is klaar als het plakkerig wordt. 

 2. Haal het uit de cutter en draai in plastiekfolie. Laat 30 minuten rusten.

 3. Spoel voor de saus eerst de tomaatjes. Snij ze in twee.

 4. Pel de tenen look en hak of pers fijn. Pel een ajuin en snij fijne blokjes. Stoof de ui en look aan in twee eetlepels olijfolie. 

 5. Hak basilicum fijn. Zet opzij.

 6. Snij de paddenstoelen in vier. Bak de paddenstoelen mee aan met de ajuin. Kruid met peper, zout,  paprikapoeder en een mespuntje kaneel. 

 7. Voeg de tomaatjes toe en stoof mee aan. 

 8. Blus met een scheutje water, zet het deksel op de pot en laat een kwartiertje pruttelen op een zacht vuurtje.

 9.  Rol nu de pasta uit. Strooi hiervoor wat bloem op het werkblad en versnijd het deeg in kleinere porties. Duw elke portie wat platter. Zet het pastamachine op de breedste stand. Haal het deeg nu door het pastamachine. Plooi dubbel en haal opnieuw door de machine. Herhaal deze handeling een keer of zes tot je dunne vellen krijgt.

 10. Zet het machine nu op een dunnere stand en haal de pastavellen opnieuw door de machine. Bestrooi met bloem en haal door de machine tot de vellen lang en dun genoeg zijn. Tip van Sofie: plakt het? Gebruik dan extra bloem. 

 11. Dun genoeg? Strooi er dan wat bloem over en snij in lange repen. Hang de repen over een kapstok en laat drogen. Zo kan je de pasta wat langer bewaren. Gebruik een deel van het deeg om dadelijk te gebruiken. Reken op 75g pasta per persoon.

 12. Neem een grote pot met veel water, een scheutje olijfolie en een snuif zout. Breng aan de kook en voeg de pasta toe. Roer dadelijk eens in de pot. Laat drie à vier minuten koken tot het al dente of beetgaar is. Giet af.

 13. Doe de gehakte basilicum onder de saus. Kruid af naar smaak met peper of cayennepeper.

 14. Hak de waterkers grof.

 15. Doe de pasta in een bord. Lepel er saus op. Werk af met coppa, waterkers en eventueel pompoenpitten. 

5
Average: 5 (1 vote)