Thaïs gemarineerd rundsvlees met salade van gerookte en rauwe groenten

Ingrediënten

voor de marinade

Voor de gemarineerde groenten

 • rode ui
 • sugar snaps
 • sherry azijn
 • limoensap
 • peper en zout

voor de geroosterde groenten

voor de warme Thaïse saus

voor de afwerking

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Begin met het maken van de marinade: Snij hiervoor 2 cm gember fijn. Voeg dit samen met een handvol koriander, een klein teentje knoflook, wat grof zeezout, peper, limoenzeste, het sap van een limoen en een fijngesneden chillipepertje in een vijzel en wrijf dit tot een gladde massa. Giet er wat milde olijfolie bij zodat je een mooie marinade krijgt. Leg je steak in een ruime schaal, wrijf de marinade in het vlees en giet er de resterende marinade over. Dek af en laat rusten.

 2. Snij een rode ajuin in halve ringen, niet te dun want dan worden ze te rap slap. Snij de sugar snaps in schuine ringen. Voeg deze bij de ui, sprenkel er wat olijfolie over, hierna wat sherry azijn en breng op smaak met limoensap, peper en zout. Zet dit aan de kant.

 3. Breek de harde voet van de groene asperges. Snij de worteltjes van de pijpajuin en de jonge prei en snij zowel de groene asperges als de prei in de lengte door. Snij de puntpaprika in twee en haal er de zaadlijsten uit. Besprenkel de asperges, de pijpajuin, de prei en de puntpaprika met olijfolie.

 4. Zorg ervoor dat je kolen op de BBQ goed heet zijn vooraleer je begint. Anders loop je het risico dat je de groenten droogt in plaats van grilt.

 5. Voor de warme Thaïse saus: snij opnieuw 2cm gember in blokjes. Voeg dit samen met de resterende korianderstelen, het sap van een limoen en een klein teentje knoflook in een pannetje. Voeg hier 5 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel olijfolie, een scheutje water en 3 eetlepels suiker aan toe. Zet het pannetje langs de kant op de rooster en laat rustig warm worden.

 6. Haal de steak uit de marinade, dep de steak lichtjes droog en leg deze op de hete rooster. Zorg ervoor dat je de steak mooi toeschroeit langs beide kanten. Haal de steak van de BBQ, wikkel hem in zilverpapier en laat rusten.

 7. Leg hierna de asperges, de jonge prei, de pijpajuintjes en de paprika op de rooster. Check af en toe de groenten want afhankelijk van de dikte verschilt de gaartijd. Let er vooral op dat de pijpajuintjes, de asperges en de preitjes mooi lichtbruin zijn en toch nog een mooie bite hebben. Haal de groenten op tijd van de BBQ. Doe de jonge prei en de pijpajuintjes in een kom en besprenkel ze opnieuw lichtjes met milde olijfolie zodat ze mooi blinken.

 8. Snij de asperges in mooie stukjes en leg ze op een schoteltje dat je gemaakt hebt van wat zilverpapier. Neem een handvol hooi en verse tijm, dompel dit kort in water en leg dit op de hete kolen. Plaats het schoteltje met asperges op de rooster, wacht totdat het hooi en de tijm beginnen te roken en dek de BBQ voor zo’n twee minuutjes af. Dit zorgt ervoor dat de asperges een mooi gerookte smaak krijgen. Haal de asperges van de rooster.

 9. Hussel de rauw gemarineerde groenten onder de geroosterde groenten en schik dit mooi op een schotel. Strooi er wat zout en peper over en besprenkel met wat limoensap.

 10. Snij de steak in mooie sneden en schik deze naast de groenten op de schotel. Strooi er wat limoenzeste, zout, peper en korianderblaadjes over.

 11. Haal de rooster van de BBQ, plaats het pannetje met de gezeefde saus direct op de kolen en laat goed doorwarmen. Haal het pannetje van het vuur en roer er klontjes boter onder. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat limoensap. Je kan de saus apart serveren maar je kan er ook voor kiezen om deze al over het vlees te gieten alvorens je ze opdient.

0
Nog geen stemmen

Dit is een gerecht van Bram Bonamie