Lasagne met osso bucco en gandaham

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsschenkel
  • 400 g gehakt
  • 1 ui
  • 2 tenen look
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 70 g tomatenconcentraat
  • 1 glas rode wijn
  • 400 g gepelde tomaten in blik
  • 200 g gemalen kaas
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 klontje boter
  • 2 takken selder
  • 8 sneden opgelegde aubergines
  • 10 sneden gandaham

voor de pasta

  • 400 g bloem (type '00')
  • 1 kl olijfolie
  • 1 snuifje zout

voor de bechamelsaus

  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • ¾ l melk
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot

Dit is de luxeversie van lasagne (basisrecept). Echt iets voor de feestdagen of in het weekend. Het is niet moeilijk, maar best veel werk. Hier en daar kan je wat tijd besparen. Lasagnevellen hoef je bijvoorbeeld niet zelf te maken.

Tip: Maak extra veel osso bucco. Serveer het met pasta de ene dag en maak met de restjes de lasagne voor de volgende dag. Twee vliegen in één klap. 

Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Italiaans

Bereiding

  1. Kruid de schenkels en kleur ze aan in een grote pot met stukje boter en arachideolie, haal uit de pan en hou opzij.

  2. Hak een teentje look fijn. Snij ui, tomaten, wortel en selder fijn.  Stoof aan in een beetje boter. Voeg het gehakt toe.  Kruid met peper en zout. Blus met een scheut rode wijn.

  3. Voeg tomaten uit blik en tomatenpuree toe. Voeg de schenkels toe en laat anderhalf uur pruttelen op een zacht vuurtje onder gesloten deksel of verder garen in de oven op 180 graden. 

  4. Voor het pastadeeg. Meng de eieren met de bloem. Voeg een snuifje zout en een koffielepel olijfolie toe. Strooi bloem op het werkblad. Meng en kneed tot een bol. Laat 30 minuten rusten in folie omwikkeld.

  5. Rol de pasta uit. Bestrooi met bloem zodat het niet plakt. Haal steeds opnieuw door de pastamachine tot het flinterdun is. Snij in gelijke stukken. 

  6. Gril de opgelegde aubergines. 

  7. Maak bechamelsaus. Meng de boter met de bloem in een pot. Blijf roeren en laat even bakken tot je “koekjes ruikt”.  Voeg een scheut melk toe en klop met een garde. Voeg melk toe tot de saus de juiste dikte heeft. Meng er eventueel al wat gemalen kaas onder. Kruid met muskaatnoot, peper en zout.

  8. Haal het been uit de osso bucco. Lepel wat saus in een ovenschotel. Bedek met lasagneblaadjes. Lepel bechamelsaus op de vellen en bedek met gegrilde aubergines en gandaham.  Leg er terug wat lasagnevellen en saus op. Bedek nog eens met lasagnevellen en eindig tenslotte met bechamelsaus en gemalen kaas. 

  9. Steek 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. 

  10. Haal uit de oven en serveer dadelijk.

5

Average: 5 (1 stem)