Porterhouse steak met bloemkoolstoemp

Ingrediënten

 • 600 g Porterhouse steak
 • peper
 • zout
 • boter
 • 300 ml bruine fond
 • evt. sherry of porto
 • evt. postelein of waterkers

voor de stoemp

Deze keer staat een lekker stukje vlees op het menu. Porterhouse steak is een t-bone-achtig stuk, maar met meer filet pur aan. Vind je dit niet? Geen probleem, je kan côte à l'os, t-bone, filet pur of steak gebruiken. Sofie serveert erbij een stoemp van bloemkool, Parmezaanse kaas en een lekker sausje.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Amerikaans

Bereiding

 1. Voor de stoemp: trek de bloemkool in roosjes. Spoel en stoom gaar. (7 à 10 minuten vanaf het water kookt en afhankelijk van de grootte).

 2. Pel de look, snij in schijfjes. Schil de aardappelen en stoom ook deze gaar.

 3. Bak de look op met de bloemkoolroosjes. Plet een beetje met een vork. Blus met de melk, voeg de aardappelen toe en stamp tot stoemp. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg eventueel wat boter toe. Meng er tenslotte de kaas onder.

 4. Voor het vlees: haal het vlees een halfuur tot een uur voor het bakken uit de koelkast. Kruid met peper en zout langs beide kanten. 

 5. Smelt de boter. Bak het vlees in de boter, wanneer het schuim begint weg te trekken. Schroei dicht langs beide kanten. Reken zeker twee minuten per kant. Lepel regelmatig braadjus over het vlees. Eenmaal saignant, haal uit en laat even rusten onder folie.

 6. Voor de saus: giet het vet uit de pan. Blus met bruine fond en laat inkoken. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel porto of sherry toe. Laat nog even inkoken en zeef.

 7. Afwerking: versnijd het vlees. Serveer met de stoemp. Lepel de saus op het bord. Werk af met postelein en wat kaas.

0
Nog geen stemmen

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van