cashewnoot

Cashewnoten zijn de zaden van de cashew. De eigenlijke vrucht, met daarin het zaad, is onopvallend en hangt onder de schijnvrucht. Dit zaad bevat een giftige stof (cardol), die ernstige huidirritaties kan veroorzaken. Het zijn niervormige noten in een harde dop die onder de cashewappel hangen, de vrucht van de cashewboom. Ze hebben een witte kleur en een zoete smaak. De noten worden geïmporteerd uit Indië en Afrika.

Cashewnoten worden gefrituurd of met hete lucht geroosterd, waardoor het gif omgezet wordt in een onschadelijke stof. De cashewnoten kunnen vervolgens al dan niet gesuikerd of gezouten worden en gebruikt worden als borrelnootje of als keukeningrediënt. Cashewnoten bevatten veel magnesium en fosfor. Doordat ze ook veel eiwit en ijzer bevatten zijn ze een goede vleesvervanger bij de maaltijd.

Na de oogst wordt de cashewnoot in een paar bewerkingsstappen verwerkt tot het uiteindelijke nootje zoals we dat in Europa uit de winkel kennen. De noot wordt allereerst in de dop gebrand, zodat deze dop makkelijker kan worden verwijderd.

Recepten