tonijn

Eigenschappen

Tonijn is een verzamelnaam voor een aantal soorten pelagische oceaanvissen en is onderdeel van de familie der makreelachtigen. Ze komen voor in de tropische en gematigde gebieden van alle oceanen en vormen daar scholen.

Tonijn wordt in moten gesneden of gefileerd. Zowel door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.

De flanken en buik zijn zilverwit met kleurloze vlekken. Tonijn kan maximaal 3 meter lang worden. Er zijn meer dan 20 verschillende soorten tonijn, waarvan enkele van commercieel belang zijn: Skipjack tonijn, Geelvintonijn, Grootoogtonijn, Witte tonijn, Blauwvintonijn.

De populatie blauwvintonijn bevindt zich op een dieptepunt, de keuze voor deze soort wordt dan ook sterk afgeraden. Door de exclusiviteit en schaarsheid is de blauwvintonijn zo'n duur betaald product, waardoor deze ook niet in de schappen van de supermarkt of visspecialist ligt.

Verse tonijn leent zich uitstekend tot grillen, bakken, ovenbereidingen en koude marinades. De Japanners snijden de tonijn graag in fijne plakjes als rauw sushi-hapje.

Recepten