Spikkelsalade met quinoa, prei, spekjes en kervel

Ingrediënten

  • 6 zomerpreitjes
  • 2 el olijfolie om in te bakken
  • 150 ml droge witte vermout (bijv. dry Martini of Noilly Prat en anders droge witte wijn)
  • 100 gr quinoa
  • 2 handjes babyspinazie (of rucola)
  • 1 bos kervel

Dressing

  • het sap van 1 citroen
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • 75 ml olijfolie extra vergine
  • 75 ml druivenpitolie, of andere lichte olie
  • peper uit de molen en zout
Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Salade

Bereiding

  1. Sneid de preitjes schuin in stukken van 1,5 cm. Was ze goed, laat ze uitlekken en bak ze in een hapjespan of wok in de olijfolie op hoog vuur onder voortdurend scheppen aan. Blus af met vermout en draai het vuur lager. Zet een deksel half op de pan en laat de prei gaar smoren. Schep hem af en toe om.

  2. Breng een pan met ruim water aan de kook, voeg zout toe en giet de quinoa erbij. Zet de keukenwekker op 10 minuten. Giet de quinoa als de wekker gaat gelijk af en spoel onder koud water om het verder garen te stoppen. Laat heel goed uitlekken.

  3. Bak in een koekenpan met antiaanbaklaag de plakjes spek lekker knapperig en laat ze op keukenpapier uitlekken.

  4. Haal het deksel van de pan, de prei moet lekker droog zijn gekookt en net gaar. Schep hem op een platte schaal en laat afkoelen. Vermeng de prei dan met de quinoa, het maanzaad en de kervel. Bewaar wat kervel voor de garnering.

  5. Klop een dressing van het citroensap, de knoflook en de cayennepeper, klop de olie er op het laatst in een dunne straal doorheen. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Giet hem over de salade. Verdeel de spinazieblaadjes over een grote schaal. Schep de spikkelsalade erop en verbrokkel de spekjes erover. Garneer met de achtergehouden kervel en dien op.

0
Nog geen stemmen

Home Made Winter

Recepten
Yvette Van Boven
Redactie
Hennie Franssen-Seebregts
Uitgeverij
Fontaine Uitgevers
Fotografie
Oof Verschuren, Renske Kuiper, Mariette & Victor Van Boven
ISBN
978 90 5956 3988