Vegetarische wortelburger met tzatziki

Ingrediënten

  • 4 meergranenbroodjes
  • 1 handvol rucola
  • 1 rode chilipeper
  • neutrale olie bv. arachideolie of maïsolie

voor de saus

voor de hamburgers

Ben je op zoek naar een vegetarische hamburger of zoek je een gezonder alternatief voor een hamburger? Deze wortelburger is de oplossing. 

Tip: vind je geen tahin? Vervang het dan door een lepeltje mosterd. Niet helemaal hetzelfde, maar zeker even lekker.

Tip: gebruik glutenvrij paneermeel en glutenvrije broodjes en je hebt een heerlijk glutenvrije burger.

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Vegetarisch

Bereiding

  1. Voor de wortelburgers: schil en rasp de wortelen fijn. Snij de helft van een rode ui fijn. 

  2. Giet de kikkererwten af, spoel goed onder koud water. Mix fijn.

  3. Meng de geraspte wortelen, gemixte kikkererwten, gesneden rode ui, sesamzaadjes, tahin, gemalen komijn, ei, olijfolie, paneermeel en de zeste en het sap van een halve citroen. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel wat paneermeel toe als het te vochtig is. De massa moet stevig en kneedbaar zijn. 

  4. Verdeel in porties, rol tot een bal en duw plat tot een hamburger. Laat een halfuurtje opstijven in de koelkast. Tip: je kan de bewaren in de diepvries bewaren.

  5. Verhit olie in een pan. Zorg dat de pan goed heet is. Bak de burgers 1 à 2 minuten aan elke kant. Steek daarna nog 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

  6. Voor de saus (tzatziki): rasp een halve komkommer. Meng met yoghurt en een geplette teen look. Kruid met peper en zout.

  7. Rooster de broodjes of steek ze kort in de oven. Was de rucola. Snij een chilipeper fijn. Snij een tomaat in schijfjes.

  8. Afwerking: beleg een broodje met rucola, de hamburger en tzatziki. Werk af met wat chilipeper en de tweede helft van het broodje. 

0

Nog geen stemmen

Dagen Zonder Vlees

Af en toe wat minder vlees eten is goed voor het milieu. Van 10 februari tot 27 maart is er daarom Dagen Zonder Vlees. En VTM Koken doet mee. Veertig dagen lang besteden we extra aandacht aan gerechtjes zonder vlees. Meer inspiratie nodig? Kijk dan zeker hier eens.

 

Ontdek hier al onze veggie recepten.