Feestschotel van kreeft, zalm en tomaat-garnaal

Ingrediënten

voor de feestschotel

voor de cocktailsaus

 • 400 g zelfgemaakte mayonaise
 • 2 el tomatenconcentraat
 • 1 scheutje whisky
 • 100 ml tomatenketchup
 • 1 mespuntje cayennepeper

voor de gevulde eieren

 • 1 bot bieslook
 • peper en zout
 • 100 g zalmeitjes
 • 2 el mayonaise

Astrid Bryan houdt van het lekkers uit de zee. Op oudjaar aten ze kreeft. Sofie maakt haar een feestschotel met kreeft, tomaat-garnaal en zalm.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

 1.  Begin met het kruiden van de zalm met peper en zout. Leg de stukken in een ovenschotel en overgiet met een scheutje droge witte wijn. Plaats de zalm ongeveer een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 200 graden. 

 2. Beleg een mooie schotel met gewassen blaadjes sla.

 3. Doe nu verder met de kreeft. Gebruik gekookte kreeften of kook een verse kreeft in een court-bouillon. Haal er de klauwen af. Snij de kreeft volledig in twee. Haal het darmkanaal en de maag er uit. Vul de plaats waar de maag zat en de kop met fijngesneden peterselie.

 4. Snij ook de tangen van de kreeft in stukken of knip elk stuk van de kreeft met een schaar (Sofie legt het in de video stap voor stap uit.)

 5. Leg de kreeft en de stukken klauw al op de schotel. Vergeet de zalm niet uit de oven te halen. Laat de zalm afkoelen.

 6. Doe verder met de tomaat-garnaal. Emondeer de tomaten. Maak hiervoor een inkeping in de onderkant van de tomaat. Snij het kroontje uit de tomaat. Doe ze tien tellen in kokend water en schrik ze daarna dadelijk onder ijskoud water. Pel ze. Snij het hoedje van de tomaat en haal het binnenste er uit. Je kan dit ook opeten. Leg de tomaten op de feestschotel, vul op met garnalen en dek eventueel weer af met het hoedje. 

 7. Maak nu de gevulde eieren: kook vier eitjes hard. Pel ze. Snij de vier eieren in twee. Haal de dooiers uit twee van de vier eieren. Doe dit in een blender met twee andere eieren, fijngesneden bieslook, peper, zout en een beetje mayonaise. Cutter fijn. Zorg dat het niet te droog is. Vul een spuitzak met het mengsel en vul hiermee de vier halve eieren. Werk af met zalmeitjes en leg ze bij op de schotel. 

 8. Leg de stukjes zalm op een aparte schotel, die je ook kan versieren met de sla. Leg er partjes citroen bij.

 9. Maak als laatste de cocktailsaus. Doe de mayonaise in een kom en meng er vervolgens alle andere ingrediënten onder. Serveer bij de schotel.

0
Nog geen stemmen