garnaal

Eigenschappen

Garnalen zijn kleine kreeftachtigen uit de infraorde Caridea. Zowel in zout als in zoet water komen garnalensoorten voor, maar de meeste soorten leven in zee. Er zijn 3268 levende soorten garnalen bekend, zowel in tropische, subtropische als koude wateren.

Over het algemeen worden garnalen groter naarmate het water waarin ze leven warmer is.

De bekendste garnaal is de grijze of Noordzeegarnaal. Zij leven vooral 's zomers dicht onder de kust. In de winter trekken ze naar dieper water. Kleine garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een (garnalen)salade of garnalencocktail. Aan onze Belgische kust hebben we nog de garnaalvissers die als enigen ter wereld het paard als hulpmiddel gebruiken bij de garnaalvisserij. De vissers te paard zijn wereldberoemd. Steeds opnieuw brengen ze een indrukwekkend schouwspel van een vrij eigenaardige visserijmethode die vroeger over heel de Vlaamse kust beoefend werd, maar die tot op vandaag enkel in Oostduinkerke standhield.

Als men de garnalen ophaalt per boot worden deze onmiddellijk gewassen, gekookt en gekoeld aan boord. Doordat de Noordzeegarnaal  zo klein is, kunnen ze niet machinaal gepeld worden. Doordat ze handmatig gepeld worden is de prijs van onze Noordzeegarnaal ook duurder dan de grotere soorten garnalen.

De gepelde garnalen hebben een zoetige, romige smaak en stevige structuur. Aangezien ze al gekookt zijn dien je ze bij warme bereidingen slechts op te warmen, anders worden ze droog en taai.

Recepten