Griet in zoutkorst met stoofpotje van schorseneren en aardpeer

Ingrediënten

voor de vis

 • 1 griet (1,5kg)
 • 1 kg grof zeezout
 • peper
 • olijfolie
 • 1 eiwit

voor het stoofpotje van vergeten groenten

voor de afwerking

 • 1 citroen

Tarbot of zeebaars gaat ook.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans

Bereiding

 1. Voor de vis: smeer een bakplaat in met wat olijfolie. Kruid de bakplaat met zwarte peper. Haal de kieuwen en ingewanden uit de vis. Leg de vis nu op de bakplaat. 

 2. Meng grof zeezout met 1 groot eiwit zodat alle zoutkorreltjes mooi bedekt zijn met eiwit. Voeg nog een eiwit toe als het kleintjes zijn. Bedek de vis behalve de kop volledig met zeezout. Druk goed aan.

 3. Steek 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius (de tijd is afhankelijk van de grootte).

 4. Haal de griet uit de oven. Verwijder voorzichtig het zout. Verwijder ook voorzichtig het vel. Versnijd de griet. Snij langs de ruggengraat tegen de graten voorzichtig de filet van de vis.

 5. Voor het stoofpotje: schrob de schorseneren onder koud water. Doe een scheut azijn in een kom water. Schil de schorseneren, snij in stukjes van 4 à 5 cm en doe ze in de kom met azijn en water. 

 6. Schil de aardpeer. Snij in stukjes van 4 à 5 cm. Leg in een kom met water.

 7. Verhit olijfolie in een pan. Bak de aardpeer in de hete olie. Voeg peper, zout, tijm en laurier toe. Kleur aan. Zet opzij.

 8. Bak de schorseneren aan in een pan met hete olijfolie.  

 9. Was de citroen. Snij in fijne schijfjes. Verwijder de pitjes. Doe een paar eetlepels olijfolie in een pan. Verhit. Bak de citroenschijfjes. Kleur ze aan langs beide kanten en zet het vuur uit.

 10. Doe de citroenschijfjes in een stoofpot. Blus met kippenbouillon. Voeg de gebakken aardpeer en vervolgens gebakken schorseneren toe. Laat rustig pruttelen. Kruid af naar smaak met honing, peper en zout.

 11. Was en snij de paksoi in twee. Bak kort aan in een pan met hete olijfolie. Begin op de snijkant en draai daarna om. Voeg toe aan het stoofpotje. Meng rozijnen onder het stoofpotje. Laat nog 1 minuutje pruttelen.

 12. Als garnituur: snij de citroen in partjes ofwel à chaise. 

 13. Afwerking: leg op een bord. Lepel er de groenten bij. Serveer met de citroen à chaise en een lepeltje jus van de stoofpot.

0
Nog geen stemmen