Ovenschotel met bolognaise, lamsvlees en mozzarellapuree en pickleschips

Ingrediënten

  • 50 g panko (glutenvrij)

voor de saus

  • 500 g ongekruid lamsgehakt
  • 1 grote zoete ui
  • 1 blik gepelde tomaten in stukjes
  • 2 kl tomatenconcentré
  • 1 kl komijn
  • 1 el paprikapoeder
  • ½ tl cayennepoeder
  • 2 blaadjes laurier

voor de puree

voor de witloof en paddenstoelen

  • 5 dikke stronken witloof
  • 1 bakje kastanjepaddenstoelen
  • eventueel 1 kl rietsuiker
  • peper, zout en nootmuskaat

voor de chips

  • 2 aardappelen
  • 2 el pickles
  • een paar peperbolletjes
  • een mespunt kurkuma
  • een scheutje azijn

Tip: Eva liet zich testen en mag mozzarella eten. Mag je dit niet eten? Dan kan je lactosevrije mozzarella eten. Sofie gebruikte ook glutenvrije panko. 

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Bak het gehakt aan in een pan met olijfolie.

  2. Snijd de zoete ui fijn.

  3. Doe de ui bij het gehakt. Kruid met peper, zeezout, paprikapoeder, komijn en cayennepeper.

  4. Doe de tomatenstukjes en de tomatenconcentré erbij.

  5. Voeg tijm en laurier toe en laat de saus 5 minuten sudderen.

  6. Maak ondertussen de paddenstoelen proper en snij ze in schijfjesWas ook de witloofstronken en snijd ze in stukken. Je mag het midden van de witloof ook gebruiken. 

  7. Doe 2 el arachideolie in een pan en bak hier de witloof in. Kruid met peper, zout, muskaatnoot en eventueel rietsuiker. 

  8. Neem een andere pan en doe hier ook 2 el arachideolie in. Hier bak je de paddenstoelen in. Kruid met peper en zout.

  9. Vis de tijm en de laurier uit de lamsbolognaise.

  10. Vul nu de ovenschotel. Begin met het vlees. Doe daar de paddenstoelen en tenslotte het witloof bovenop. Zet opzij.

  11. Schil en stoom de aardappelen gaar in 15 à 20 minuten afhankelijk de grootte.       

  12. Stamp de aardappelen fijn, voeg de plantaardige melk toe en kruid met peper, zout en muskaatnoot.

  13. Snijd de mozzarella in blokjes en roer ze onder de puree.

  14. Schep de puree bovenop de ovenschotel.

  15. Doe eventueel een beetje panko bovenop de puree. Zet de schotel 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius. 

  16. Maak nu de chips. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Stoom ze gaar in 10 à 15 minuten vanaf het water kookt. 

  17. Doe ze in een kom en doe hier de pickles en een paar peperbollen bij.

  18.  Kruid af met kurkuma en voeg ook nog wat azijn toe. Mix alles goed fijn. 

  19.  Strijk het mengsel zo dun mogelijk uit op een antikleefmatje. Dit kan je gemakkelijk doen met een palletmes. Steek 15 minuten op 90 graden Celsius in de oven.

  20. Haal de chips uit de oven, laat afkoelen en breek in stukjes.

0
Nog geen stemmen