Wortelstoemp met gepocheerd ei en bieslookroom

Ingrediënten

voor de wortelstoemp

voor de bieslookroom

voor de krokante pompoenblokjes

voor de gepocheerde eitjes

Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Belgisch
Vegetarisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snij in stukjes. Stoom ze in ongeveer 15 minuten gaar. 

  2. Schil de wortelen en snij in stukjes.

  3. Smelt een klont boter in een pot. Pel en snij een ajuin fijn. Stoof aan in de boter.  

  4. Stoof de gesneden wortelen mee aan. Voeg een takje tijm en een blaadje laurier toe. Kruid met peper en zout.

  5. Voeg water toe aan de pot tot de wortelen net onder staan. Dek af met een blad boterpapier. (Zo verdampt het water en konfijten de wortelen.) Laat garen op een medium vuurtje tot het water verdampt is.

  6. Snij een stuk van de pompoen. Haal de pitjes er uit en schil het stuk. Snij in schijfjes. Snij vervolgens in balkjes en tenslotte in kleine blokjes (= brunoise).

  7. Laat twee eetlepels olijfolie heet worden in een pan. Voeg de zeste van een citroen toe. Bak de pompoenblokjes 1 minuut in de hete olie. Kruid met peper en zout. Zorg ervoor dat de blokjes nog krokant zijn.

  8. Verwijder de laurier en de tijm uit de wortelen. Meng de gestoomde aardappelen met de wortelen en plet tot stoemp.

  9. Warm de melk op en meng onder de stoemp. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Voeg een klontje boter toe en meng alles goed onder elkaar.

  10. Voor de bieslookroom: Hak bieslook fijn. Meng met de zure room en kruid met peper en zout. Zet opzij.

  11. Neem een brede hoge kom voor het pocheren van de eitjes. Zorg ervoor dat het water net onder het kookpunt blijft en voeg een flinke scheut azijn toe. 

  12. Neem 4 kommetjes en breek in elk kommetje een ei. Giet de eitjes voorzichtig in het kokende water. Plooi de kantjes van de eitjes naar binnen. Laat drie minuten pocheren.

  13. Lepel de wortelstoemp op een bord. Maak een kuiltje in het midden.

  14. Schep het eitje voorzichtig uit het water en dep het af op wat keukenpapier. Leg voorzichtig in het kuiltje van de stoemp. Werk het bord af met bieslookroom en krokante pompoen. Garneer met een takje bieslook.

0
Nog geen stemmen