Zelfgemaakte brioche met rozijn en noten, Grevenbroecker kaas en gestoofde peren

Ingrediënten

Voor het brood

voor de dorure

  • 1 extra dooier
  • 1 scheutje melk

Op vrijdag maakt Sofie altijd de zoete zonde van haar gast. Deze keer kiest ze met Stany Crets voor een voormalig wereldkampioen: Grevenbroecker, de beste kaas van de wereld in 2009. Ze serveert het met gestoofde peertjes, druifjes en een zelfgemaakt briochebrood.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Meng de bloem met de eieren, en eidooier.  Voeg de boter en een snuifje zout toe. Meng de melk met water, honing en gist. Los het op en voeg toe bij de bloem.

  2. Laat draaien in de keukenmachine tot het deeg loskomt van de kom. 

  3. Rooster de noten. Hak de noten fijn. Laat de rozijnen weken in water. 

  4. Verzamel okkernoten en breek ze uit de pel. Leg opzij.

  5. Voeg de uitgeweekte rozijnen toe aan het deeg.

  6. Laat het deeg minstens twee uur opstijven in plastic folie in de koelkast. Tip: leg folie in een kommetje en bedek de deeg. 

  7. Vet en “bebloem” een bakvorm.

  8. Snij het opgesteven deeg in zes stukjes. Kneed elk stukje tot een mooi bolletje. Leg vijf bolletjes onderaan en leg er één bolletje op.

  9. Zet in een oven op 40 graden Celsius en laat het deeg 20 minuten rijzen in de oven.

  10. Schil de peren. Haal het klokhuis er uit.Haal het deeg uit de oven.  

  11. Zet de oven op 180 graden. Meng een eidooier met een beetje melk. Wrijf het deeg in met het eimengsel .

  12. Zet het 40 minuten in een voorverwarmde oven.

  13. Bak wat blaadjes salie in olijfolie. Voeg er de peertjes aan toe. Voeg ahornsiroop toe en kruid met witte peer. Laat even verder stoven onder deksel.

  14. Serveer een stukje brood met gebakken peertjes, walnoten, druiven en een stukje kaas.

5
Average: 5 (1 vote)