Kalfsblanket met erwtjes, boontjes en peterselie-aardappelen

Ingrediënten

  • 600 g kalfsvlees
  • 200 g paddenstoelen
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • 500 ml room
  • 1 klontje boter

Voor de bouillon

voor de aardappelen

voor de roux

voor de balletjes

  • 400 g kalfsgehakt
  • 250 ml warme melk
  • 2 sneden wit brood
  • peper en zout
  • 1 mespunt muskaatnoot
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 ei

voor de garnituur

Sofie en Leen worden helemaal nostalgisch van deze kalfsblanket met erwtjes, boontjes en peterselie-aardappelen. Nog nooit gemaakt? Sofie toont hoe je de perfecte kalfsblanket maakt.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Laat alle ingrediënten voor de bouillon 40 minuten pruttelen in een stoofpot. De groenten moet je niet fijnsnijden. Zeef de bouillon. De kip kan je gebruiken voor vol-au-vent.

  2. Zet de bouillon terug op het vuur en kook de blokjes kalfsvlees gaar gedurende 30 minuten.

  3. Maak nu de balletjes: kruid het kalfsgehakt met muskaatnoot, peper en zout en cayennepeper. Meng de warme melk, een eitje en de sneetjes wit brood zonder korst onder elkaar en doe er daarna het gehakt bij. Meng verder en rol er balletjes van.

  4. Doe de room in een pot en laat inkoken. Leg een lepel in de pot, zodat het niet opkookt.

  5. Begin nu met de groenten. Kook de paddenstoelen met peper, zout en sap van de citroen. Leg er een boterpapiertje over.

  6. Schil en stoom de aardappelen gaar.

  7. Stoom ook de boontjes gaar, gedurende 3 à 4 minuten. Schrik ze daarna onder ijskoud water.

  8. Schil en snij de wortelen. Ook deze stoom je gaar.

  9. Schep de blokjes kalfsvlees uit de bouillon en pocheer er daarna de balletjes in. Ze zijn klaar als ze boven drijven.

  10. Maak in een kookpot de roux: meng boter, bloem en room. Doe daarna de ingekookte room bij een deel van de bouillon, zeef alles bij de roux. Roer goed tot alle klonters weg zijn. Laat opkoken en blijf roeren tot de gewenste dikte. Tip: je hebt ongeveer een halve liter bouillon nodig.

  11. Voeg nu alle groenten - de erwtjes, de wortelen en de boontjes - toe aan de blanket. Doe er ook de balletjes en het kalfsvlees bij.

  12. Besmeer de aardappelen met een beetje boter en strooi er de gehakte peterselie over. Serveer samen met de blanket. Smakelijk!

0

Nog geen stemmen