Stoofpot 'bourguignon' van runderschenkels met rösti’s
Ingrediënten
Voor het stoofpotje
-
1½ kg runderschenkels
-
peper
-
zout
-
2 zoete uien
-
3 tenen look
-
1 bot raapjes
-
½ bot jonge wortelen
-
een paar takjes tijm
-
3 blaadjes laurier
-
1 dikke snede gerookt spek (in blokjes gesneden)
-
2 el bloem
-
2 sneetjes peperkoek
-
mosterd
-
400 ml kippenbouillon
-
500 ml rode wijn
-
400 g tomaten gepeld in blokjes (blik)
-
1 el tomatenconcentraat
-
boter
voor de rösti
-
1 kg aardappelen (loskokend)
-
peper
-
zout
-
muskaatnoot
-
200 g Comté kaas (gemalen)
-
olijfolie
-
½ bot platte peterselie
Bereiding
Voor de stoofpot: Snij ui en look fijn, net zoals de geschilde worteltjes en raapjes. Tip: je kan dit ook met venkel, spruitjes, knolselder of pastinaak.
Stoof de worteltjes en raapjes, look en uitjes aan in een klont boter. Haal de groentjes uit de pot en bak nadien je vlees in dezelfde pot.
Snij de runderschenkels in grove stukken. (!) Zorg ervoor dat je vlees eerst op kamertemperatuur is.
Doe opnieuw een klont boter in de pot. Kleur elk stukje vlees apart aan langs beide kanten (dus niet allemaal in één keer in je pot – maar in kleine hoeveelheden). Kruid met peper en zout.
Voeg 2 el bloem toe aan het vlees en blijf roeren tot je geen bloem meer ziet.
Bevochtig met 500ml rode wijn. Voeg tomatenconcentraat toe en de gepelde tomaten.Voeg de laurier en tijm toe.
Smeer de peperkoek in met mosterd, snij in stukjes en voeg toe. Kruid met peper en zout.
Voeg kippenbouillon toe tot alles mooi onder staat.
Voeg alle (ongebakken) spekblokjes toe.
Zet 1,5u op 180° in de oven met een deksel erop. Voeg na een uur de groenten toe.
Tip: hoe langer je het stoofpotje opzet, hoe zachter het vlees. Je kan het ook een dag op voorhand maken. Zo vermengen de smaken zich nog veel beter.
Voor de rösti's: Rasp de aardappelen fijn. Spoel ze zeker niet!
Doe de fijngeraspte aardappelen in een grote kom. Voeg de 200 gram Comté kaas toe en kruid af met peper, zout en muskaatnoot.
Bak de rosti’s in olijfolie. Zorg dat je hele bodem van de pan met olijfolie bedekt is.Neem een inox cirkelvormpje om je rosti’s in te vormen. Druk goed aan tot je een schijfje van 1 centimeter dikte hebt. Het ringetje zelf moet niet mee in de pan.
Bak de rosti’s aan in een warme pan. Blijf ze omflippen tot ze aan beide kanten mooi gekleurd zijn.Werk af met de gesneden platte peterselie.
Serveer de stoofpot met de rösti’s.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be