Zelfgemaakte ravioli met bolognaisevulling en gepofte kerstomaatjes

Ingrediënten

voor de bolognaisesaus

  • 300 g gehakt (rund)
  • 4 sneetjes gerookt spek
  • 2 uien
  • 2 tenen look
  • 2 stengels selder
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 glas rode wijn
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 250 g tomatenstukjes (uit blik)
  • witte peper
  • zeezout
  • een paar el olijfolie
  • 1 tl suiker

voor de pasta

  • 300 g bloem (type: '00)
  • 3 eieren
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zeezout

Voor de gepofte kerstomaatjes

Tip: reken 6 tot 8 ravioli's per persoon. De speciale bloem vind je in de supermarkt. Gebruik geen gewone bloem, maar enkel deze fijne, speciaal voor pasta, bloem.

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Italiaans

Bereiding

  1. Begin met het deeg. Weeg de bloem af. Meng met de eieren, de olijfolie en het zeezout. Meng met de ‘vlinderhaak’ van de keukenrobot. Begin op een lage snelheid en drijf die langzamerhand op.  

  2. Haal de massa uit de robot en kneed met de hand op tot een homogene bol. Draai in folie en laat minimum een uur rusten in de koelkast.

  3. Maak ondertussen de vulling. Pel en snij de uien fijn. Pel de look.

  4. Snij het spek fijn. Bak aan in een hete pot. Voeg de fijngesneden ajuin toe en stoof mee aan. Pers er de look bij. Voeg eventueel wat olijfolie toe.  Kruid met peper en zout. Voeg een blaadje laurier en tijm toe. Bak de tomatenconcentraat mee aan.

  5. Was, schil en snij de wortelen in kleine stukjes. Snij ook de venkel en de selder klein. Doe in een cutter en mix in een aantal keer fijn. Zorg dat het geen pap wordt.

  6. Stoof de fijngecutterde groenten mee aan bij het spek en de ajuin. Is het te droog, voeg dan wat olijfolie toe. Bak nu het gehakt mee aan. 

  7. Blus alles met de rode wijn, een beetje suiker en de gepelde tomatenblokjes uit blik. Zorg voor wat pit met de cayennepeper. 

  8. Zet het vuur lager, plaats het deksel op de pot en laat een halfuur rustig verder sudderen. Laat de saus daarna volledig afkoelen. Kruid af naar smaak met peper en zout.

  9. Doe verder met het deeg. Rol ondertussen de pasta uit. Snij de bol eerst in twee. Duw plat. Strooi bloem over het werkblad zodat het niet kleeft. 

  10. Haal een eerste portie van het deeg door de pastamachine op een brede stand. Plooi het vel dubbel en haal opnieuw door de machine. Herhaal dit een keer of 10 tot je een lang vel hebt.

  11. Zet de machine op een dunnere stand en haal de deegvellen opnieuw een aantal keer door de machine. Gebruik extra bloem indien het te veel kleeft. Rol uiteindelijk tot een lang rechthoekig dun vel. Snij in vierkantjes van ongeveer 15 cm. 

  12. Snij de mozzarella in kleine blokjes.

  13. Maak vervolgens de ravioli. Lepel wat afgekoelde saus en mozzarella op de pastavierkantjes. Wrijf een beetje water langs de rand van het vierkantje. Plooi dubbel. Duw goed aan zodat alles mooi dicht is en de saus er niet uit loopt. 

  14. Doe voor de kerstomaatjes twee lepels olijfolie in een ovenschaal. Pel de look en pers in de ovenschaal. Voeg de kerstomaatjes toe. Kruid met peper en zout. Plaats 5 à 10 minuten in de voorverwarmde oven op 220 graden Celsius.  

  15. Breng een grote pot water aan de kook. Voeg zout en een scheut olijfolie toe. Voeg de ravioli toe en laat ongeveer vier minuten koken. 

  16. Rasp ondertussen wat kaas.

  17. Schep de ravioli uit het water en laat uitlekken op keukenpapier. Leg op een bord. Serveer met de gepofte tomaatjes en werk af met de geraspte kaas. 

0

Nog geen stemmen

Het boek "De Keuken van Sofie"

Haal de recepten van Sofie en haar bekende vrienden in huis en maak de lekkere gerechten zelf. Vanaf 14/10 ligt namelijk het tweede boek "De Keuken van Sofie" in de winkelrekken.

 

Ideaal om als cadeau weg te geven of gewoon voor jezelf;)

 

Meer lezen