artisjok

Eigenschappen

Zoals bloemkool en broccoli is ook de artisjok een bloemknop. Maar hier gaat het om de onvolledig geopende knop van een distelachtige plant. In het voorjaar komen de kleine paarse, die als ze zeer jong zijn volledig met steel en bloemblaadjes kunnen gegeten worden. Later in het seizoen vinden we de grote groene artisjok op de markt (Bretonse). De oude rassen hebben nog stekels op de stelen en bladeren, de nieuw gekweekte rassen hebben dit niet meer. Van de grote artisjokken eet men alleen de bodem en de buitenste schutbladeren.De planten kunnen alleen gekweekt worden op plaatsen met een zeer zacht klimaat. zoals de zeekusten van Bretagne, Italië, Spanje, Noord-Afrika, enz...In onze rekken vinden we vooral artisjokken uit het Middellandse Zeegebied en Frankrijk.

Artisjokken moeten op de snijvlakken onmiddellijk ingewreven worden met citroensap omdat ze anders donker verkleuren. Verder worden ze omzeggens altijd gekookt in ruim veel water. Als de blaadjes gemakkelijk loskomen als men er eentje probeert uit te trekken, zijn ze gaar. Laten afkoelen in het kookwater en nadien omgekeerd laten uitdruipen. Het artisjokkenseizoen loopt van augustus tot september. Ze zijn op hun best als je ze meteen na de aankoop gebruikt. Als u ze toch nog even wilt bewaren moet u een stukje van de stengel afknippen, inwikkelen in vochtig keukenpapier en ze in een plastic zak steken. Bewaar ze max. 2 dagen in de koelkast. Artisjokken zijn bijzonder voedzaam. Ze zijn eetlustopwekkend, stimuleren lever en gal, bevorderen de vertering van vetten en verlagen het cholesterolgehalte.

Het hart en het malse, vlezige gedeelte van de bladeren kunt u rauw eten in slaatjes. U kunt ze ook roosteren, vullen of stomen.

Recepten