Pizza met gehakt, pastinaak en courgette
Ingrediënten
-
300 g gemengd gehakt (varken/rund)
-
peper
-
1 teen look
-
150 g gemalen emmentaler
-
1 handvol zwarte olijven
-
1 dikke snee halfbelegen Oud Brugge
Voor de tomatensaus
-
2 el olijfolie
-
2 tenen look
-
3 takjes basilicum
-
3 takjes oregano
-
½ l tomatencoulis
-
1 kl suiker
-
1 ui
voor het deeg
-
200 g bloem (type: 00)
-
100 ml water
-
18 g verse gist
-
2 el olijfolie
-
snuif suiker
-
peper
Bereiding
Begin met het pizzadeeg. Doe de bloem in een kom of leg het op een werkblad. Maak een hoopje.
Los de gist op in wat lauw water.
Strooi zout en suiker over de bloem. Kruid met peper en zout. Voeg de olijfolie en de opgeloste gist toe. Kneed tot een homogeen en stevig deeg. Vorm tot een bolletje. Rol in plastiek en laat rijzen op een warme plek.
Maak ondertussen de tomatensaus. Warm twee eetlepels olijfolie op. Pel en snij de ajuin fijn. Pel en hak de tenen look grof. Stoof die aan in de olijfolie. Hak basilicum en oregano grof. Voeg dit toe aan de look. Blus met tomatencoulis.
Laat op een zacht vuurtje pruttelen. Kruid met zout, een koffielepel suiker en peper.
Begin met de garnituur. Was de courgette en snij in schijfjes. Meng met een paar eetlepels olijfolie en kruid met peper en zout. Steek al een zevental minuten in een oven van 230 graden.
Schil de pastinaak en snij in schijfjes, daarna in balkjes en dan in blokjes. Stoom gaar in ongeveer 5 minuutjes.
Pel de sjalotten. Snij fijn. Stoof aan in een klontje boter en voeg het gehakt en een fijngehakt teentje look toe. Bak het mooi aan.
Rol nu de pizza uit. Strooi hiervoor bloem op het werkblad. Rol de pizza uit met de hand tot een vel van een halve centimeter dik. Gebruik het platte van je hand en wrijf uit tot een cirkel.
Leg op een bakplaat met bakpapier.
Lepel wat tomatensaus op de pizza. De rest van de saus kan je invriezen.
Beleg met pastinaak, courgette, gemalen kaas, zwarte olijven en gehakt. Werk af met stukjes belegen kaas.
Zet je oven op de warmste stand (230 of 250 graden).
Plaats de pizza in de oven. Bak het ongeveer 15 minuten tot het mooi krokant zijn.
Maak ondertussen een cocktail. Snij een lange dunne strook van de komkommer. Leg dit tegen de zijkant van een glas. Snij een schijfje van de limoen. Pers een halve limoen uit in het glas. Garneer het glas met een schijfje limoen. Doe een eetlepel pompelmoessiroop in het glas. Voeg 4 cl aperol toe en werk af met de cava. Werk af met een stukje venkel om te roeren.
Haal de pizza uit de oven en garneer.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be