Paling in ’t groen met aardappelen
Ingrediënten
Paling
-
75 cl droge witte wijn (Pinot gris)
-
75 cl water
-
peperbollen
-
2 el aardappelzetmeel
Saus
-
5 gr natriumcarbonaat
-
enkele blaadjes laurier
-
enkele blaadjes salie
-
enkele blaadjes warmoes
-
enkele blaadjes zuring
-
enkele blaadjes spinazie
-
2 uien
-
peper en zout
-
tijm
-
kervel
-
beetje water (voor beter te kunnen mixen)
-
2 el aardappelzetmeel + klein beetje koud water
Afwerking
-
1 kg aardappelen
-
½ citroen
Bereiding
Breng een pot water aan de kook en schil de aardappelen. Gooi de geschilde aardappelen in het kokend water. De aardappelen hoef je niet te snijden.
Neem gelijke hoeveelheden water en witte wijn en giet deze in een maatbeker. Doe de mengeling water en witte wijn in een grote kookpot en strooi er wat peperbollen, zout en een takje tijm over. Alle kruiden, behalve tijm en laurier, zet je onder koud water. Doe 1 takje tijm in de pot. Roer alles goed door
Zet de paling in een pot onder de kraan. Verwijder het bloed van de paling. Verdeel de paling met een stevig mes in stukjes van 5 à 7 cm. Verwijder het stukje staart en het stukje dat beschadigd is door de haak.
Alvorens de paling in de pot te doen, haal je er eerst de tijm uit. Doe nu de paling in de pot en laat deze +/- 5 min. sudderen. Neem de rest van de kruiden die onder water hebben gestaan. Verwijder de dikste takken van de kruiden en snij er een ajuin bij. Doe dit alles met een weinig water in de blender.
Schep de paling over naar een kleinere pot die op het vuur staat. Schep de jus die te veel is uit de pot en doe er wat natriumcarbonaat om de kleur van de saus te behouden. Neem 2 goed gevulde eetlepels aardappelzetmeel en doe dit samen met een scheutje water in een potje. Begin met de helft van deze mengeling erbij te gieten en controleer eerst of de saus al niet dik genoeg is.
Doe het kruidenmengsel in de stoofpot en voeg er peper & zout aan toe. Giet de saus bij de paling en serveer de aardappelen in een aparte kom.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be