Klassieke kruiden- en specerijenmengsels
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:07
Elke land heeft zo zijn klassieke kruiden- en specerijenmengsels. Een overzicht:
Frankrijk:
- Bouquet garni: laurier, tijm, peterselie
- Fines herbes: dragon, kervel, bieslook
- Quatre épices: zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagels, kaneel
- Herbes de Provence: tijm, majoraan, venkel, basilicum, rozemarijn, lavendel
Marokko:
- Chermoula: ui, knoflook, korianderblad, chilipeper, komijn, zwarte peper, saffraan
- Ras-el-hanout: meer dan 20, onder andere kardemom, kassie, foelie, kruidnagels, komijn, chilipeper en rozenblaadjes
Midden Oosten:
India:
- Garam masala: komijn, koriander, kardemom, zwarte peper, kruidnagels, foelie, kaneel
- Panch phoran: komijn, venkel, nigelle, fenegeriek, mosterd
China:
- Vijfkruidenpoeder: steranijs, Sichuanpeper, kassie, kruidnagels, venkelzaad
Japan:
- Shichimi: sansho, mosterd, maanzaad, sesamzaad, gedroogde mandarijnschil
Mexico: