Vol-au-vent met balletjes en frietjes
Ingrediënten
-
800 g bloemaardappelen
Voor de bouillon
-
1 hoevekip
-
4 wortelen
-
1 ui
-
2 stengels prei
-
enkele takjes tijm
-
enkele blaadjes laurier
-
enkele stengels peterselie
-
peper
voor de saus
voor de gehaktballetjes
-
250 g gemengd gehakt
-
1 ei
-
4 el paneermeel
-
peper
-
zout
voor de koekjes
-
2 vellen bladerdeeg
-
1 eidooier
-
1 scheutje melk
voor de champignons
-
250 g champignons
-
1 klontje boter
-
peper
-
zout
-
1 citroen
Bereiding
Schil de wortelen, de ajuin en de prei. Snij grof. Zet allemaal op voor de bouillon. Laat 45 minuten pruttelen en laat afkoelen. Haal de kip er uit en zeef.
Kuis en snij de champignons in vier. Doe ze in pot met een scheutje water, wat citroensap, boter, zout en peper. Laat gaar worden onder deksel.
Maak de roux. Smelt de boter. Voeg de bloem toe. Roer droog tot het naar koekjes ruikt.
Voeg wat bouillon toe en roer alle klonters weg. Voeg meer bouillon toe tot het begint te binden.
Haal het vel en het vlees van de kip. Pluk in stukjes.
Meng het gehakt met peper, zout, ei en paneermeel. Kneed goed en rol tot balletjes.
Kook gaar in kokend water met een takje tijm, laurier, peper en zout. Tip: ze zijn gaar als ze boven drijven.
Haal de balletjes uit het water. Laat uitlekken. Voeg toe aan de saus. Voeg ook de champignons toe, maar zonder de jus. Anders wordt het te zuur. Voeg de kip toe.
Kruid met peper en zout. Werk af met een scheutje Vermout en de room. Laat nog even pruttelen.
Maak de bladerdeegkoekjes (of koop ze kant- en-klaar.) Snij vierkantjes uit. Bestrijk met dorure (eidooier + melk). Snij een ander stuk bladerdeeg in reepjes. Leg een reepje bladerdeeg op de rand van elk vierkantje. Bestrijk opnieuw met dorure. Leg opnieuw een reepje bladerdeeg. Gebruik een rooster om ervoor te zorgen dat ze allemaal even hoog worden.
Stop 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Haal dan uit de oven.
Schil de aardappelen. Snij in frieten. Droog af en bak in twee keer krokant: op 150 graden en op 180 graden.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be