Gentse Waterzooi en een frisco
Ingrediënten
Voor de bouillon
-
1 kip
-
3 liter water
-
3 wortelen
-
3 takken selder
-
1 ui
-
1 bot peterseliestengels
-
2 takjes tijm
-
2 blaadjes laurier
-
½ kl witte peperpoeder
voor de garnituur
-
150 ml plantaardige room
-
2 dooiers
-
1 el bloem
-
1 el boter
-
2 liter van de bouillon
-
2 wortelen
-
1 stengel prei
-
1 tak selder
-
1 bot platte peterselie
voor de frisco
-
4 el water
-
2 el agavesiroop
-
250 g aardbeien
-
1 limoen
Bereiding
Begin met de bouillon. Snij de kip in grote stukken. Breng water aan de kook in een pot. Voeg de kip, laurier, een halve koffielepel witte peper en tijm toe.
Was de wortelen en selder. Snij grof. Pel de ui. Steek de kruidnagels in de ui. Voeg de grofgesneden groenten en peterseliestengels toe bij de kip. Breng op smaak met een snuifje zout. Breng terug aan de kook. Zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen.
Maak ondertussen de garnituren voor de waterzooi. Begin met de pommes châteaux of kasteelaardappelen. Schil hiervoor de aardappelen. Snij ze in tonvorm of achtvormig. Stoom ze gaar in 20 minuten, afhankelijk van de grootte.
Snij het wit van prei in stukjes van 5 cm, daarna in sneetjes en tenslotte in fijne balkjes (=julienne). Schil de wortelen en de selder. Snij ook deze in julienne.
Haal ondertussen de kip uit de bouillon. Zeef de bouillon.
Maak de roux. Smelt de boter. Voeg de bloem toe. Roer droog tot het naar koekjes ruikt. Zet van het vuur en voeg een scheut bouillon toe. Roer tot er geen klonters meer zijn. Voeg langzaam meer bouillon toe tot je een gebonden lopende saus krijgt. Tip: de rest van de bouillon kan je, na afkoelen, invriezen en gebruiken voor saus, risotto of vol-au-vent.
Kruid naar smaak met peper, zout en eventueel wat muskaatnoot. Voeg de fijngesneden groenten toe.
Maak de liaison. Meng twee dooiers met de room. Zet het vuur van de waterzooi af, voeg de liaison toe. Roer onder elkaar. Voeg de stukken kip en gaargestoomde aardappelen toe.
Hak peterselie fijn en strooi over de waterzooi. Serveer de waterzooi in een diep bord.
Voor de frisco: doe de aardbeien in een kom en doe hier de zeste van 1 limoen bij. Voeg eventueel basilicum of munt toe. Breng 4 el water aan de kook met 2 el agavesiroop. Meng de siroop met de aardbeien. Mix fijn. Giet de rode coulis in de ijsvormpjes en vries minstens twee uur in.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be