Kaasschotel met witloofchutney en veenbessenbrood

Ingrediënten

voor het volkoren veenbessenbrood

voor de witloofchutney

voor de vijgen-seldersalade

Tips voor een geslaagde kaasschotel: zorg voor zowel zachte, harde als pittige kazen. Reken op 200 gram kaas in totaal per persoon. Sofie koos voor kazen van bij ons: Kaasterkaas, Pas De Rouge, Keiems Bloempje, Achelse Blauwe, Blankaart, Bergerin en Old Groendal.

·        

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Begin met het brood. Belangrijk: haal de boter op tijd uit de koelkast, zodat die zacht wordt. Pel en snij de ajuin fijn. Hak de noten grof. 

 2. Doe in een kom: bloem, fijngesneden ajuin, veenbessen, gist, noten, ajuin, boter. Meng onder elkaar. (Kneden kan met de hand of in een keukenrobot met de kneedhaak)

 3. Voeg nu langzaam de melk toe. Kneed tot een homogene massa. Meng tenslotte de suiker en zout onder het deeg. Strooi bloem op het werkblad. Kneed het deeg van buiten naar binnen. Bol zo mooi op. 

 4. Strooi bloem op een bakplaat of bekleed met bakpapier. Plaats de deegbol met de mooie kant naar boven. Wikkel in plastiekfolie en laat ongeveer een halfuur rusten op kamertemperatuur.

 5. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.  

 6. Verwijder de folie. Plaats het brood met bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak ongeveer 30 à 35 minuten.  

 7. Haal uit de oven. Tip: het brood is klaar als het hol klinkt. Nog niet klaar? Leg het even op een rooster, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak nog vijf minuutjes.

 8. Voor de chutney: Spoel de witloof. Snij overlangs doormidden. Verwijder het harde stukje. Snij de stronkjes fijn. 

 9. Was een appelsien. Snij de zeste van de sinaasappel fijn.

 10. Doe een eetlepel olijfolie in een kookpot. Warm op en voeg de fijngesneden witloof toe. Kruid met de sinaasappelzeste, een takje tijm, 2 kruidnagels en een sneetje peperkoek in stukjes gesneden. 

 11. Blus met 100ml witte wijn. Voeg tenslotte geleisuiker, een snuifje zout en peper toe. Roer onder elkaar. Laat 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen zonder deksel. Roer af en toe in de pot. 

 12. Haal voor de kaasschotel de kazen minstens een uur voor serveren uit de koelkast. Zo komen ze mooi op kamertemperatuur.

 13. Schik de kazen van zacht naar zwaar op een schotel. Verdeel wat gewassen stengels bleekselder, noten, druiven, met olijfolie besprenkelde vijgen en gedroogde abrikozen over de schotel. Serveer met het brood en chutney. 

0
Nog geen stemmen