langoustine

Eigenschappen

Langoustines is een kreeftachtige uit de orde van tienpotigen. Opvallend is dat de dieren geen scharen hebben aan hun looppoten, wel zijn er scherpe stekels op de achterlijfsegmenten. Door het ontbreken van scharen zijn langoestines geen kreeften, ondanks de verder sterke gelijkenis.

Langoestines kunnen 20 tot 40 cm groot worden. Ze leven op rotsachtige zeebodems, dieper dan 10 meter, voornamelijk in de Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, Noorwegen en de Faeröer Eilanden tot aan Noordwest Afrika en in de Middellandse Zee. . Het is een van de bekendere kreeftachtigen waarop commercieel wordt gevist.

Langoustines, ook wel genoemd Noorse kreeftjes, worden maximaal 25 cm lang en hun lengte verschilt per visgrond. Deze kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba. Vooral als alleen de staarten worden verkocht, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. De langoustine is gemakkelijk herkenbaar aan zijn lange, dun gerekte scharen en vooruitstekende stekels en voelsprieten op zijn kop. De scharen zijn bovendien verschillend van opbouw.

Meestal worden langoustines gekookt verkocht, maar ze zijn ook rauw verkrijgbaar, vers of ingevroren bij de vangst. Langoustines worden het hele jaar door aangevoerd, met een piekperiode in de zomer en de vroege herfst.

Recepten