tofu

Eigenschappen

  • Dieet: 
    Vegetarisch

Tofu is een caloriearm en eiwitrijk sojaproduct. Oorspronkelijk is doufu de Standaardmandarijnse naam, en tahoe de Indonesische. In België is de uitspraak overgenomen van het Japanse woord tōfu.

Het wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met natuurlijke mineraalrijke coagulanten (bv. nigari) op basis van calcium en magnesium. De tofu heeft doorgaans een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Tofu wordt daarom vaak gemarineerd (in bv. sojasaus) en vervolgens gebakken. Ook kan het verwerkt worden in broodbeleg, tofuburgers en andere vegetarische recepten.

Vaste tofu is stevig en kan in blokjes versneden worden en geserveerd in soep. Ook bakken in olie of grillen is mogelijk. Vaste tofu is rijker aan proteïnen, vetten en calcium dan andere types van tofu. Zachte tofu is meer gepast in recepten waar de tofu moet gemixt worden. 

Recepten