Kroketjes van ossentong met witloofsalade

Ingrediënten

voor de witloofsalade

Voor de bouillon

voor het paneren

voor de roux

voor de champignons

voor het beslag

Ossentongkroketjes, best wel wat werk, maar wat een heerlijke combinatie! Maak er kleine balletjes van, vries ze in en zo heb je altijd lekkere hapjes bij de hand!

Aantal: 50 kleintjes of 20 grote.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Laat de ossentong weken in koud water met veel zout. Pel de tong.

  2. Maak de bouillon. Steek drie kruidnagels in de ajuin. Doe twee ajuinen in de pot met drie geschilde wortelen, drie grof gehakte stengels selder, een blaadje laurier en een paar takjes tijm. Voeg de tong toe. Kruid met peper en zout. Zet onder in water en laat minimum 1,5 uur garen.

  3. Snij de ossentong in schijfjes en daarna in balkjes. Snij het nu in kleine blokjes. 

  4. Borstel de paddenstoelen proper. Snij fijn. 

  5. Gaar à blanc. Doe een klontje boter in een pot. Voeg het sap van een citroen, peper en zout toe. Doe er de paddenstoelen bij. Dek af met boterpapier. Laat vijf minuten stoven.

  6. Breng voor het beslag een halve liter bouillon, tomatencoulis en tomatenconcentraat en 200 milliliter room aan de kook. Kruid met peper, zout en cayennepeper.

  7. Maak de roux. Smelt 100 gram boter in een grote pot. Voeg de bloem toe. Roer droog tot het naar koekjes ruikt.

  8. Voeg de kokende bouillon en room in 1 keer toe aan de roux. Roer goed tot alle klonters weg zijn. Blijf roeren tot het een dik beslag wordt. Laat indikken. Roer nu verder met een spatel tot je een dikke blinkende massa hebt. Kruid eventueel bij.

  9. Meng de kaas en de 3 eieren onder de massa. Roer goed onder elkaar tot een stevig beslag en voeg de stukjes ossentong toe.

  10. Voeg de paddenstoelen toe.

  11. Stort het beslag uit in een ovenschotel. Dek af met vershoudfolie en laat minimum vier uur opstijven in de koelkast.

  12. Maak ondertussen de witloofsalade. Was de stronkjes. Snij het voetje er af en snij fijn. 

  13. Meng met mayonaise en fijngehakte bieslook. Kruid met peper en zout.

  14. Doe paneermeel, bloem en eiwit in drie verschillende schalen.

  15. Doe wat paneermeel op een bord, zodat de kroketjes later niet gaan kleven aan het bord.

  16. Doe een lepel deeg in de schaal met bloem. Rol tot een bolletje. Leg daarna in het eiwit en vervolgens in het paneermeel. Rol tenslotte tot een mooi bolletje. Leg dit op het bord.

  17. Zijn ze te slap? Laat dan nog even opstijven in de frigo of diepvries.

  18. Frituur ze ongeveer een minuutje of vier op 180 graden. Laat uitlekken op keukenpapier.

  19. Serveer op een bedje van witloof met een partje citroen.

0

Nog geen stemmen